Thursday, June 30, 2011

task complete..

currently listening to Shoutul Harakah's song:Gelombang Keadilan



hmm..don't know how to describe my feeling right now..happy but at the same time quite sad.It's hard to believe that my task as a babysitter will complete less than 24 hours from now.here,i've learned lot of things on how to "tarbiyah"the children in these era.Here..i've learned how to be calm and patient when facing with problems,respect the older and love the younger.. ;-)

sad..becoz i have to be separated with them,the children that i love so much.After this,maybe it is quite hard to see them oftenly.Once a week?once a month?..They gave me happiness and troubles!hehehe..but they still young,and me..as their babysitter should teach them how to appreciate their lifes.aku dulu pun camtu la jugak..

My dear children..take care yourself as i can't always in front ur eyes all the time.Don't forget to study smart..listen to ur parents,don't make them difficult to tarbiyah all of you k.Moga Allah sentiasa satukan hati kita.Amen

Alhamdulillah..Allah permudahkan urusan aku.

Tuesday, June 28, 2011

JOM GELAK..SANTAI JER


Hai..tadi aku godam2 la laptop aku ni,maka terjumpa la ngan video yang lawak ni..kahkahkah
memang tak bleh bla la tgk mamat2 ni berlakon..kreatif betul depa.. ;-)

untuk bg clear,blh stop lagu kat bawah..




Ingat lagi tak iklan ni?? yang ori dia camni...ayu je tgk ida ni..huhu

video

senyum2 slalu!! ;-)

Thursday, June 23, 2011

~sad~

Ya Allah..nape sedih sangat hati ni..sepatutnya aku doakan kebahagiaan dia,,Sabarlah duhai hati.. ;-(

"Sesungguhnya kami milik Allah,dan kepadaNya kami akan kembali.Ya Allah,berikan pahala kepadaku dan gantikan aku dengan sesuatu yang lebih baik" ~Riwayat Muslim~

"Ya Allah,jadikanlah hambaMu ini dicintai pada hati orang yang beriman dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman" Amin ya Rabb..

Wednesday, June 22, 2011

Alhamdulillah..

First skali..Alhamdulillah3..syukur aku panjatkan kepadaNya sebab masih bagi aku peluang untuk bernafas,melihat dan mentafsir kehidupan ni.Akhirnya setelah hampir sebulan,tibalah saat yang ditunggu oleh aku dan kengkawan aku..tunggu ape??orang masuk meminangkah?hehehe..xdak2..keputusan peperiksaan la..

Aku agak terkejut bila principal aku tanya kat fesbuk cmna result exam kat student2 SAC aku.Eh..dah kuar ke?awal gila!!Err..kecut perut tym tu..aku pun try2 la usha portal tp tengok2 yang ada hanyalah result sem lepas..xdak lagik la tu maknanya.Then ada yang bgtau isnin (kelmarin) result kuar.Nak masuk link website portal tu susah bebenor..busy memanjang dan adakalanya langsung tak boleh masuk.Last2 aku biarkan aje..huh..malaih aku nak cek dah.Esok2 lusa pulak la..aku banyak keje lagi nak kena buat..

Semalam...aku usha lagik..memang aku x pandai la bab usha2 ni..jeles betul portal tu ngan aku sampai suruh aku update biodata aku banyak kali..kejap2 tertukar agama,sat Islam sat Buddha..ayooo..last2 aku suruh kawan aku tolong cek..DAN.....

Alhamdulillah..keputusan diluar jangkaanku..Allahu Akhbar..target achieved!!Mak..result adik ni untuk mak..

Jutaan terima kasih aku ucapkan kat mak aku,bro and sis aku,sahabat2 seperjuangan,soulmate aku,lectures yang sentiasa tolong dan doakan kejayaan aku..Kejayaanku adalah untuk kalian juga.. ;-)

psstt..sering ingatkan diri supaya sentiasa syukur dan tidak leka dengan kegembiraan yang Allah boleh tarik balik dalam sekelip mata.. ;-)
Teruskan melangkah,Aja-aja Fighting!!



Tuesday, June 21, 2011

no title..

lirik lagu ni untuk awak..AAAM

Camar Kelukaan

Di suatu ketika
Pernah kau hinggap ke sisiku
Sayapmu terluka
Kau pinta ku merawatinya

Dengan segala keterbatasan
Aku mencari segala penawarnya
Kau bagai dilahirakn kembali ke dunia nyata
Kau terbang semula

Kemuncak yang ingin kau tawan
Itulah jua yang ku impikan
Kau bawa ku pergi bersama menongkah arus
Terbang ke langit menggapai awan

Demi kejayaan
Ada harga perlu dibayar
Ku menjadi perisaimu
Bila panah menghujani kita

Apabila engkau merasa tercabar
Kau anggap aku menjadi sainganmu
Tidakkah engkau menyedari persamaan kita
Hanya camar maya

Biarkan aku terbang melayang bersendirian
Tinggalkan aku mencari arah jalan ku pulang

Biarkan aku terbang melayang bersendirian
Tinggalkan aku mencari arah jalan ku pulang

Kemuncak yang ingin kau tawan
Itulah jua yang ku impikan
Kau bawa (kau bawa daku pergi)ku
Pergi bersama menongkah arus
Terbang ke langit menggapai awan

Semua ini satu ketentuan

Monday, June 20, 2011

Tahniah Ayong..

Sabtu ngan ahad adalah offday yang abg aku bagik sebagai babysitter..yahoo..sukanya aku.tapi semalam aku xdapat tgk anak menakan aku;ayong bersukan kat skolah dia..Aku terlupa betul dia ada sport's day semalam,so xdapat la pi..Kata abg aku,ayong masuk acara 1000 meter..mak aih,.jauh gila!dahla orangnya kecik kenot aje.hehehe..(kecik kenot tu anak sedara aku yang cakap,maksud dia kecik molek la..)mampu ke dia lari sejauh tu??...TAPI...


I
I
I
I
I
I
I
I
                                  Tada!!!!..naib johan  jatuh kepada...
I
I
I
I
I
I
I

                                             Nur Darwisyah Shauqina aka Ayong...

abis acara....makan aiskrim la pulak..penat atlet kite ni lari.. ;-)
Tuah ayam nmpak kat kaki..tuah Ayong??pikir la sendiriii..hehe..

pssst..masih berusaha untuk menyuruh shauqat mandi..alahai...dia main nyorok2 la pulak ngan aku!!..



Wednesday, June 15, 2011

Impian..

Setiap orang mempunyai impian masing2..namun adakalanya takdir yang ditentukan menyebabkan kita tak "bersetuju" dengan ape yang telah diimpikan..

Begitu juga aku..mengharapkan seseorang utk menjadi imamku..sesorang yang boleh membimbing aku,mengharungi suka duka bersama..seperti telah bertemu..namun aku sendiri tak pasti dengan rencana Ilahi ini..gusar untuk mencipta impian yang tinggi,takut impian  hanya tinggal kenangan..Allah Allah Allah..bantulah aku..

Teringat pesan kak ida saat aku buntu dengan pilihanku :


"... izzah ingat balik surah al-baqarah:216. "Boleh jadi sesuatu yang kamu benci itu amat baik untuk kamu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai pula amat buruk untuk kamu. Allah Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui." semua tu adalah ketentuan-Nya oh adikku... Allah mengetahui yg terbaik buat izzah... memang perit nak lepaskan insan yg kita syg... nk pula kita dah kenali dia n dah tanam hasrat, impian n matlamat untuk bersama dgn dia... mmg susah nk lupakan dia...kalau bolehpun mngkin ambil msa
izzah bincanglah dengan dia, andai ada jodoh kalian....itulah yg terbaik...dan andai sebaliknya itu tetap yg terbaik buat izzah dan dia... iringkan dia dengan doa smoga dia bahgia...
Allah sedang mentarbiah izzah dengan dugaan ni... setiap yg kita ada, yg kita miliki semua pinjaman...Allah berhak mengambilnya bila2 masa...kita hanya peminjam dik... mungkin apa yg kita ada tu bukan milik kita... jd, kita kena kuat untuk terima qada dan qadar.... akk x mampu nk bg nasihat lain, selain berdoalah untuk dia... mintalah pertolongan dari Pencipta kita yg 1.... Allah nk dengar rintihan hambaNya..."

Terima kasih kak ida dan kak nurin,merekalah tempat aku berkongsi masalah,bercerita tentang impian dan harapan..Semoga Allah terus tautkan hati kita..Amin

~masih meneruskan kehidupan walaupun adakalanya hampir tersungkur kerana aku yakin,Allah telah tentukan  apa yang terbaik buatku~

Monday, June 13, 2011

Wanita cantik dan lemah lembut..

Bangun2 tdo je terus kepala otak memikirkan tentang hal ni..dah lama nak luahkan tapi asyik tertangguh ja..;-)

satu ketika dulu..nak wat flashback jap..seorang brader pernah cakap aku ni jalan ganas nak mampos..waa..kasaq tu kowt..pernah seseorang tegur "awak ni x boleh duk diam2 ke..?" pernah juga kengkawan aku bagitau..ko ni alim tapi jalan..mak aih..hahaha..semuanya membuatkan aku tersenyum je..nothing to say la masa tu.. ;-)

ada sorang kawan aku bercerita..izah..dia ni baik,cantik,lemah lembut,sopan je..memang terbaekkk la hmm..masa tu tacing macing pun duk mengendeng la..ye la aku sedar aku xde la lawa sangat,comel je skit..nak angkat bakul jugak ,kasar plak tu..jauh beza ngan ape yang dia cakap tentang orang tu..


aku dan lemah lembut?biar betul..bila pikir-pikir balik...aku ni bukanlah perempuan yang begitu lemah lembut,ala2 gadis melayu terakhir..sifat aku yang agak kasar ni memang begini..yang tak peramah pada awal perkenalan membuatkan aku sering dicop sombong..takpelah,aku takkan buat pengecaman pun terhadap orang-orang berkenaan.Kata orang,wanita lemah lembut ni bonus la buat lelaki2.Ye la..sapa la nak isteri yang kasaq..tapi kalau dapat jugak,terima je la seadanya.InsyaAllah,dengan didikan yang sempurna..kasar pun boleh jadik lembut..

Betul ke ciri2 wanita yang lemah lembut,kena ada tisu sepanjang masa..wehh..aku ni xdak masa la nak selitkan tisu dalam beg aku.Tisu pun slalu mintak kat member2 aku,tu pun ada tym2 dia gak..hehehe aku ni nak yang free je..opss..muehehehe bila tengok kawan2 aku yang lain..ahaiii..lembutnya depa,.tengok aku balik..ketawa cam nak pecah bilik,.fuhh..rasa rendah diri sering menyapa.Kadang2 aku ckp,bila la aku nak jadi cam dia tu..hmm

TAPIIIII

Aku hanya ingin menjadi diri aku sendiri.Izah yang percaya dengan gerak hatinya.Aku bukannya tak usaha nak jadik lembut tapi keadaan kadang2 menjadi halangan.Aku tak boleh lembut sepanjang masa.That's not me.Bagi aku,adakalanya kita perlu tunjukkan kekasaran yang kena pada tempatnya.Bukan untuk tunjuk kuat ke apa,cuma tak mahu ditindas dan tergolong dalam golongan orang yang lemah sehingga tak mampu pertahankan diri.Contohilah srikandi2 pada zaman nabi dulu..progresif,beriman dan berilmu..

~belajar untuk menguruskan emosi~

psstt..anak sedara aku dah bangun..kena stop dulu.Practical as a babysitter for a month.Pray for me..baiiii

Sunday, June 12, 2011

Piala FA

Tahniah kat team Terengganu sebab menang piala FA tadik..kepada team Klate..terima kekalahan anda dan tingkatkan usaha..Mana tau,kot2 ada rezeki menang utk tahun2 akan datang..

Saturday, June 11, 2011

Musibah : Jalan Menuju Kebahagiaan

jum la usha skit artikel ni..

Bisikan Nurani..sebab awak istimewa


Salam..
Saat awak membaca nota ni,mungkin awak dah berada amat jauh dari saya.Jauh di bumi anbia,mengejar cita2 awak  untuk mendidik anak bangsa..cita2 yang  buat saya bangga dapat kenal awak,..
Awak..
Ingat lagi tak masa kita mula2 kenal?masa tu saya ym ngan kawan awak..kawan baik awak yang kenalkan kita,cuak betul saya masa tu sebab dia cakap awak belajar jauh,lagipun masa tu saya sibuk mencari ilmu dimuka bumi Allah ni,saya jarang dapat hubungi awak .awak pula sibuk tolong keluarga awak ..tapi awak bagi no fon awak,senang nak contact.Saya simpan je no awak  sebab saya rasa malu nak mulakan perkenalan ngan awak.Ada jugak awak telefon saya tapi saya takut nak angkat.Kawan saya pun hairan dengan saya sebab selalunya saya ok je.Mesej awak pun biasa2 je masa tu.Kita berhubung melalui sms je.Akhirnya,masa hari jadi saya,saya kuatkan semangat untuk telefon awak..Subhanallah!sedapnya suara awak,cam suara senior saya masa skolah dulu..awak plak kata suara saya cam suara senior awak.Kebetulan yang manis .Sejak hari tu kita jadi makin rapat,jadi kawan baik..saya selalu kata saya ni PA awk sebab semua aktiviti awak saya tahu..Pa tanpa gaji..Kadang2 saya jadi doktor untuk awak,suruh awak makan ubat bila awak sakit.
Awak..
Saya ingat lagi kejutan yang awak nak buat masa harijadi saya dulu.Awak kata nak jadi orang pertama telefon saya  nak nyanyi “Happy Birthday” kat saya,tapi awak silap tarikh..lucunya..awak jadi orang keberapa ntah wish birthday saya.,tapi xpela..walaupun kejutan tu tak jadi,awak tetap nyanyi untuk saya..Terima kasih awak!Mula2 saya tak tau ape2 tentang awak,lama kelamaan saya memahami sikap,kesukaan dan kelemahan awak.Seronoknya dapat kenal awak ni..saya ingat lagi mesej awak tentang saya..yang lain  x wat saya senyum,yang lain tak temankan saya time saya sedih,yang lain tak lahir !#)#*(..yang lain tak ingat saya time dia makan,yang lain..saya betul2 terharu masa tu,tapi saya saje nak kenakan awak..saya balas la..yang ni slalu kacau time saya tido!hehehe..awak gelak je baca mesej saya tu.
Awak..
Ingat lagi tak masa kita selisih paham dulu.?masa tu saya nangis sebab takut kehilangan kawan cam awak.Awak cakap kat saya awak xnak percaya kat saya dah,tapi awak tak boleh berhenti untuk percayakan saya..Awak nak tau tak?Awak ni baik sangat,selalu buat saya gembira..bila saya rasa down,awak cepat2 ingatkan saya yang Allah tengah uji saya,Allah sayang sangat kat saya..Bila saya nak exam,awak slalu bacakan doa untuk saya..Doa supaya Allah permudahkan urusan saya..bukan urusan saya je awak,urusan awak jugak la..Saya ingat lagi masa saya demam,awak risau sangat kat saya.Takut jadi ape2 kat saya..Saya gurau2 ngan awak,kalau saya dah takde kat dunia ni,kita jumpa kat syurga..Awak kena jaga diri baik2,jaga ibu ngan ayah,jaga iman,..Awak  cakap saya merepek je.
Awak..
Satu hari, awak bagitau saya yang awak akan dijodohkan oleh ibu dan ayah awak dengan seseorang yang mereka berkenan..Mula2 awak tak nak bagitau sebab takut saya sedih tapi akhirnya awak bagitau jugak.Saya tanya kenapa..Awak cakap awak tak pandai bohong saya..Percayanya awak kat saya!Susahnya nak jumpa orang sebaik awak,.Awak sangat istimewa  dalam hidup saya.Saya ingat lagi,saya buat2 gembira sebab saya tak nak tunjuk yang saya sedih sangat dengar berita tu.Awak marah saya sebab main2,siap nyanyi lagi untuk awak..Tapi bila awak nangis,automatik air mata saya turun jugak..awak cakap kita jangan lost contact,awak suruh saya jaga diri,awak cerita balik perangai saya camne..yang paling saya tak boleh lupa bila awak suruh saya cari orang yang dapat bahagiakan saya,temankan saya saat suka duka..macam persahabatan kita.Masa tu saya dah tersedu2..Sedih sangat..Saya cakap kat kat awak,mungkin dia adalah jodoh  awak..sebab tiada orang tua mahukan anaknya menderita,pasti mereka dah  fikirkan itu yang terbaik buat awak.Lelaki baik buat wanita yang baik.Awak cakap awak takut nak buat istikharah sebab takut ada hati yang terluka.Awak ni memang seorang yang memikirkan perasaan orang sebelum perasaan awak..Awak cakap kat saya kisah kita ni macam dalam cerita Ayat-ayat cinta .Kisah Maria dan Fahri.Awak kata;Jodoh tu dari hati,dekat sekali..Awak bagitau awak nak habiskan belajar dulu,baru fikir pasal semua ni.Awak..apa jua keputusan awak,saya sokong,.Apa yang penting bagi saya,awak bahagia..tu  je..
Awak..
Dari hati yang ikhlas,saya nak bagitau yang dah lama saya sukakan awak,sayangkan awak.Saya sendiri tak sedar bila perasaan itu hadir..Aneh sangat rasanya sebab walaupun kita kenal tak lama tapi kita serasi.Saya sentiasa tertanya2 tentang itu.Awak..saya doakan awak bahagia walau siapa pun pilihan awak..Saya akan sentiasa merindui kenangan kita masa susah dan senang.Awak pernah bagitau saya;Kalau kita takde jodoh..itulah yang terbaik buat kita dan kalau kita berjodoh,itu juga yang terbaik untuk kita..Apa2 pun kita tetap kawan.Walaupun saya sedih,saya cuba pujuk hati saya supaya redha..Belajar untuk menerima bahawa mencintai tak semestinya memiliki..sebelum bercinta,muhasabah dahulu cinta kita dengan Allah,dengan keluarga dan saudara kita.InsyaAllah,andai ada jodoh,Allah akan takdirkan kita bertemu kembali.Jika tidak,awak memang tak ditakdirkan buat saya sejak awal2 lagi melainkan  ukhwah kita sebagai sahabat sejati.Terima kasih sebab kenalkan saya erti cinta..Berjuanglah demi agamamu,keluargamu,.biarkan Dia sahaja yang tentukan nilai ukhwah yang terjalin ini..
Wahai... pemilik nyawaku,
Betapa lemah diriku ini,
Berat ujian dariMu,
Kupasrah semua padaMu....

tuhan...baruku sedar...
indah, nikmat sehari itu...
tak pandai aku bersyukur..
kini aku harapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar...
jadi penawar dosaku

Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah..
selama ini Ya Ilahi Muhasabah cintaku

Wasalam..
Pssst..kisah ini sekadar renungan..

Belasungkawa..

Al-Fatihah buat nendaku..Nina Binti Bakar yang telah kembali ke Rahmatullah,9 Jun 2011..Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempat dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh..

psstt..kullu nafsin za ikatul maut..